Откриване на теч от съседи

 Теч от съсед се случва все по-често. Многоетажните по-стари сгради вече са със стари ВиК инсталации, които започват създават проблеми. Проблемите се изразяват в скрити течове, които нанасят сериозни щети. При наличие на теч от тавана на банята се извършва откриване на теч от съседи с термокамера или друга апаратура за откриване на течове. Методите се наричат безразрушителен контрол и анализ, т.е не налагат къртене. Това обаче не изключва необходимостта от достъп до съседите.

Теч от съсед, какво можем да направим?

 При влага или мухъл по тавана в банята, кухнята, терасата, спалнята или в друга част на жилището си трябва да имате предвид, че се касае за теч. Водата по тавана ви налага търсене на причината при съседите ви. Нужно е да информирате съседа ви и да помолите за достъп.
 В случаи на теч от съседи, първо се търси просто решение на проблема. При видим теч от съседа над вас или до вас проблема се отстранява без специални методи за откриване на теч, възможно най-бързо в зависимост от междусъседските отношения.

 Нешата са по-различни при наличие на скрит теч. Тогава се налага да търсите професионални фирма за откриване на течове. Обикновено се използва термографско обследване със специални уреди и апаратура. Термографското обследване се извършва с термокамера и съпътстващи уреди и влагомери. Желателно е търсенето на теча да се извърши от професионален термограф. Термографската камера е специална апаратура, която работи правилно и точно, едва след извършени настроики и зададени параметри, които са характерни за всеки обект. Термографските камери нямат нищо общо с познатите на всички видео камери.

 В България много от термографите са със съмнителни сертификати за които няма никаква информация в Националният център за сертификация по методи за диагностика без разрушаване.
Задачата на термографското обследване е да се открие причината за теча и неговото локализиране, както и евентуалното му отстраняване. За да се открие скрит теч от съседи е необходим достъп до съседите и до вашият апартамент. За съжаление в повечето случай на скрит теч от съседен апартамент има проблем с достъп.


Откриване на теч от съсед


Най-често срещаният теч от съседи е теч в банята, който с професионална апаратура и обучени и сертифицирани термографи откриваме много бързо и точно. На база снимките от откритият теч и констативният протокол, които ще получите, Вие може да предявите Вашите искане за възстановяване на разходите по откриването на теча, към застрахователя, към вашият съсед или от домоуправителя ако проблемът се окаже от общите части разходът да мине за сметка на Етажната собственост.
Често обаче нашите екипи се сблъскват с недобронамерени съседи, които не искат да допуснат екипа за откриване на теч до жилището си. В такива ситуации има две възможности: чрез свикване на Общо събрание, тъй като сте в етажна собственост или  молба до съответната институция. В случая учреждението до което трябва да подадете молба е общината, към която принадлижите. Много от проблемите се разрешават и в съда. 

Откриване на теч от съседи
 Трябва да отбележим, че при теч от съседи ние можем да открием теча с точност и да намалим разходите по отстраняването му до минимум, но не можем да подсигурим достъп до имота на съседа. Термокамерите нямат възможност за откриване на теч в съседа ви от вашият апартамент. Осигуряването на достъп до съседа е работа на поръчителя на теча и ние нямаме правомощия да искаме достъп.
При теч от комшии е задължително да ни осигурите достъп до тяхната собственост, без значение дали са ви комшии от ляво, дясно или отгоре.
Ние сме професионална фирма за откриване на скрити течове от съседи. Теч от съсед се причинява най-често от:

  • износени фуги с оронен фугин
  • запушен или пробит канал на подов сифон или главна канализация 
  • пробити тръби на водопровода поради старост или механично увреда
  • пробити тръби на парното по същите причини
  • пробит сифон поради амортизирани или обработване с киселини и други препарати за отпушване
  • неправилно монтирана душ кабина с множество течове
  • неправилно монтирана вана
  • неправилно монтирана тоалетна
  • теч от водомер и други ВиК възли и агрегати

 Теч от съседа може да се получи и еднократно при почистване на цялата баня, с масово миене на стените, като тогава водата се проскуква по фугите на ревизията, фугите около щранга на тоалетната тръба и други. Цени за откриване на скрити течове може да видите в секция цени или за повеече информация на тел 0882 285 230

ВиК и електротехнически услуги в София Пловдив Варна Бургас и Стара загора gamaremont.com ремонт и сервиз на бойлери и всички електродомакински уреди| Powered by rte1 seo