Изчисляване на радиатори


 Изчисляване на радиатори за отопление се извършва на база обема и квадратурата на помещенията, като се вземат предвид топло загубите на сградата или помещението.  При изчисляване на радиатори за парно се използват няколко таблици с данни на производители на радиатори, таблица с коефициенти на материалите и няколко формули за изчисляване и преобразуване, като винаги се задава малък запас от мощност в размер на 5-8% от общата изчислена мощност.

Изчисляване на радиатори, изчисляване на мощността на радиаторите

 На квадратен метър от квадратурата на помещението (стандартна височина на тавана – до 2,80-3,00 м.) трябва да имаме между 80 – 220 W. Точната мощност на квадратен метър зависи от няколко фактора, като най-основните са : изолация на жилището, тип на строителството, големината на отворите за прозорци и врати, вида на дограмата, наличие на вентилация, средните температури през зимните месеци и температура на топлоподаването.

 На база на тези показатели се извършват изчисленията и с достига до точната мощност, необходима за квадратен метър. След извършване на изчисленията се избира вид на радиатора (алуминиев радиатор, чугунен радиатор или панелен радиатор) и се определят необходимите размери или брой на глидерите.

Пример: за стая с размери 5 х 3 м и обща квадратура 15 м2, без топлоизолация с един прозорец, строителство ЕПК и стара дървена дограма е необходима 198,77 kW/м2, при топлоподаване около 62 градуса по Целзий.

  За 15м2 това е  2987,55 kW. Както споменахме по-горе е необходимо да се зададе запас в размер на 5% и крайната сметка е 3130,63 kW за цялото помещение.  След избора на радиатор (примерно алуминиев радиатор ( се извършва изчисляване на алуминиеви радиатори спрямо база данни на производителя на съответният модел, избран за монтаж в помещението. Тези показатели се задават от производителя в съответните марки и модели. Можете да ги видите след като сте избрали конкретен модел. Естесвено трябва да премерите и мястото на което ще се монтира радиатора. Понякога то е не достатъчно като дължина. 

Изчисляване на алуминиеви радиатори 

 Алуминиевите радиатори обикновено са с мощност на ребро ( Н600) от 150-190 W, което означава че за даденото помещение са необходими от 14 до 16 глидера на височина Н600 мм. Клиентите ни често ни питат за кранове и начин на управление на температурният поток и общата температура в стаите. Монтира термоглава и термовентил, които служат за настройка и управление на температурата в помещението. Понякога с цел икономияна средства вентил и глава не се минтара, а на тяхно място обикновен кран. Секретните кранове на връщащата тръба директно отпадат.

 Залагане на по-висок запас от топлинна мощност не е проблем и може само да ви гарантира достатъчно топлина и в най-студените зимни месеци и дни. Запаса от мощност не е преразход на топлинна енергия, тои се коригира с уреда за управление на температурата. Тка даже радиаторите отчитат по-малко разход - доказано в практиката многократно. По-малкият радиатор работи постоянно и не може да достигне нормата. 

Продажба и монтаж на радиатори София 

 Ние предлагаме изчисляване на радиатори, доставка и монтаж на радиатори, демонтаж на радиатори, монтаж и демонтаж лира за баня, ремонт на радиатори, почистване на радиатори, промиване на радиатори, преместване на радиатори, обезвъздушаване на радиатори и затапване на радиатори.

 При нас може да заявите доставка и монтаж на алуминиеви радиатори, панелни радиатори, чугунени радиатори, както и откриване на теч от парни инсталации. Цени за радиатори и монтаж на радиатори вижте тук.

ВиК и електротехнически услуги в София Пловдив Варна Бургас и Стара загора gamaremont.com ремонт и сервиз на бойлери и всички електродомакински уреди| Powered by rte1 seo